Отваря се нова мярка за  производителите на вина със Защитено географско

...
Отваря се нова мярка за  производителите на вина със Защитено географско
Коментари Харесай

Тръгват 800 000 лв. за промоция на родни вина

Отваря се нова мярка за  производителите на виновност със Защитено географско напътствие (ЗГУ) и Защитено название за генезис (ЗНП). Тя е ориентирана за „ Информиране в страните членки “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година Дейностите, които могат да се финансират по мярката, са свързани с участия и осъществяване на осведомителни акции, мероприятия, изложби, панаири, фестивали, конференции и други събития, които да промотират качествените български виновност. Схемата е ориентирана и към запознаване на потребителите с виновната консумация на вино.

По данни на Изпълнителната организация по лозата и виното, със ЗНП са над 50 района в страната, сред които Пловдив, Карлово, Хисаря, Перущица, Пазарджик, Хасково и други, а ЗГУ е обещано единствено за Тракийска равнина и Дунавска низина. 

Приемът на планови оферти по схемата ще е в интервала 26-28 септември в това число, като заявки ще се одобряват в Централно ръководство на Държавна фирма „ Земеделие “. Определеният бюджет е 800 000 лв., а оптималната стойност на един деклариран план може да бъде 200 000 лв.. Финансирането е до 80% от утвърдените и осъществени разноски. Допустими претенденти по мярката са приети организации на производители на лозаро-винарски артикули и асоциации на организации на производители на лозаро-винарски артикули. Документи за присъединяване могат да подават и междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните питиета, професионални организации, работещи главно в лозаро-винарския бранш, както и публичноправни организации.

Договорите за даване на финансова помощ ще бъдат подписани до 31 декември 2022 година, а утвърдените за осъществяване действия и разноски, както и заплащанията по тях следва да бъдат осъществени до 15 октомври 2023 година

Дебнат за незаконна търговия с грозде

Планират се засилени инспекции по време на дейната акция по гроздобера, която стартира до дни. Контролът ще е ориентиран против нерегламентирани търговци и стока без съпътстващи комплектувани документи. Това заяви по време на среща с Националното съдружие на българските лозари заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Инспекциите ще са взаимни от чиновници на разнообразни институции, като Изпълнителната организация по лозата и виното, Българска организация по сигурност на храните, Националната организация по приходите и Министерство на вътрешните работи. Възможност за създаване на методология за компенсиране на културите при пазарни разтърсвания и регламентирано субсидиране на гроздопроизводството на винени лозя са част от другите дискутирани тематики с сектора. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР